Nieuws

Nazomer in de tuin: september onderhoudstips

In september is het over het algemeen nog best lekker vertoeven in de tuin. Lekker weer om in de tuin aan de slag te gaan. Dit is ook nodig, want de bloei en de groei van verreweg de meeste plantensoorten gaat in september al wat afnemen. Wij geven u graag handige tips voor het onderhouden van uw gazon, voor de beplanting en de snoeiwerkzaamheden in september.

Uw gazon maaien

U wilt natuurlijk genieten van een mooi gazon in de nazomer. Het is daarom verstandig om het gras wat hoger te houden dan gewoonlijk. Dit voorkomt dat het gazon bij erg heet en droog weer gaat verbranden. Verbranding vindt sneller plaats wanneer de zon direct op pas gemaaid gras schijnt. Het is daarom verstandig om tot de avond te wachten met het maaien van het gazon.

Sproeien en bemesten

Sproeien in deze maand kan zeker nodig zijn. Doe dit ook het liefst in de avonduren, zodat het water niet direct door de hitte van de zon verdampt. Sproei liever eens per week een paar uur dan dat u elke dag een minuut of tien sproeit. September is ook zeker een maand waarin extra voeding voor het gazon gewenst is. Eenmalig is voldoende.

Een goede zorg voor de beplanting

September is over het algemeen de maand waarin u toch wel wat te maken krijgt met uitgebloeide bloemen. Om toch nog te kunnen genieten van borders die mooi in bloei staan is het verstandig om uitgebloeide bloemen te verwijderen. Heeft u zonnebloemen staan? Dan is het verstandig om deze aan stokken te binden. In deze tijd groeien zij extra hard, waardoor het risico op omvallen snel toeneemt. Het is ook aan te raden om te zorgen voor extra plantenvoeding.

Knip- en snoeiwerkzaamheden

Er vinden diverse snoeiwerkzaamheden plaats in deze maand, afhankelijk van wat u in de tuin heeft staan uiteraard. De uitgebloeide bloemen moeten van rozenstruiken worden afgeknipt en uitgebloeide lavendelbloemaren moeten worden afgesnoeid. Verwijder ongeveer 1/3 in dit geval.

Heeft u een Escallonia? Dan mogen de minder mooie takken en de grote takken op 5 centimeter boven de grond worden afgeknipt. Voor bramen- en bessenstruiken geldt dat u alle takken waaraan dit jaar vruchten hebben gehangen tot de grond terug mag snoeien. Coniferen mogen in deze maand een keer worden gesnoeid. Het is belangrijk om naar boven toe smal af te snoeien. Zo zorgt u ervoor dat de onderste takken ook voldoende licht op kunnen vangen.

Tuingereedschappen huren of kopen

Heeft u niet alle benodigde tuingereedschappen of –machines in huis om de werkzaamheden te verrichten deze maand? Dan bent u bij GenG Tuinmachines natuurlijk aan het juiste adres. In onze showroom kunt u onze collectie bekijken en een aankoop naar wens doen. Wilt u liever huren? Dan bieden wij hier ook mogelijkheden toe. Neem vrijblijvend contact met ons op.